Belépés
Roston sült kolbász
Hozzávalók:

6 pár csípős kolbász, 4 vastag szelet húsos szalonna, 2 vöröshagyma, 4-4 zöld és piros húsú paprika, 16 apró paradicsom, 8-10 szelet friss házikenyér, mustár, ecetes torma.

Elkészítése:

A csípős kolbászt sűrűn bevagdaljuk, a szalonnából kakastaréjokat vágunk. A megtisztított hagymákat vastagabb cikkekre, a paprikákat hosszúkás szeletekre...
Sampontörténelem
... samponos zacskók óriási sikert arattak. 1904-ben már Berlin valamennyi illatszerüzletének, valamint Hollandiába és Oroszországba is szállított a cég. Lassan kezdte felváltani a szappanos-sörös-ecetes mosást és öblítést az új termék.

A Schwarzkopf cég nevéhez fűződik az első folyékony sampon, amely 1927-ben jelent meg kamillás változatban, az 1948-ban megszületett Schaum...
MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA
... sáros idő van, szőnyegvédő, vastag vászonfutókkal lehet beborítani.

Felfrissíti a szőnyeget a savanyú káposzta levével vagy szalmiákos vízzel való lemosás. Úgyszintén lemoshatjuk ecetes vagy langyos vízzel. Minden esetben tiszta vízbe mártott ruhával utána kell törölni. Ez az eljárás felüdíti az elfakult színeket. Ha a mosás által nagyon megpuhult, a bal oldalán vékonya...
Franciasaláta 4-6 személyre
...
30 dkg főtt sárgarépa
10 dkg főtt fehérrépa
20 dkg főtt burgonya
20 dkg főtt zöldborsó
20 dkg alma
20 dkg ecetes uborka
tartármártás
mustár
citromlé
őrölt bors


A répákat, a krumplit, az almát és az uborkát vágd kis kockákra és keverd össze a zöldborsóval. (Ha a zöldséget frissen főzted, vagy pároltad, akkor a tov...
Orosz hússaláta 4-6 személyre
...
40 dkg sült vagy főtt hús
30 dkg főtt burgonya
30 dkg alma
20 dkg ecetes uborka
3 kemény tojás
tartármártás
főtt, füstölt nyelv
mustár
citrom
őrölt bors


A húst, a héjában főtt krumplit, a meghámozott uborkát, az almát és a keménytojást is vágd egyenletes csíkokra. Sózd, borsozd, adj hozzá mustárt, citromlevet és ...
Tojássaláta, pirospaprikával
... cukorral és sóval, megvárjuk, amíg a kristálysz...
Céklasaláta
... evőkanál torma,
ecet

A megtisztított, feldarabolt céklát sós vízben, fedő alatt főzzük puhára.
A főzőlevet - vagy annak egy részét is - felhasználva készítjük el az ecetes (citromos) páclevet, a reszelt torma és kömény hozzáadásával.
A díszítő késsel felvágott céklát beletesszük a páclébe.
A céklalé sok vitamint tartalmaz, ne öntsük ki, hanem cit...
Hájas alaptészta
...
Hozzávalók:
40 dg háj
70 dg liszt
1 tojás
2 evőkanál tejföl
1 kávéskanál cukor
kb 2,5 dl langyos sós, ecetes víz

Elkészítése:
A hájat 1 óra hosszat hideg vízben áztatjuk, majd vízból kivéve lehártyázzuk, ledaráljuk. 10 dg liszttel átgyúrjuk, majd félretesszük. A többi hozzávalóból rugalmas tésztát észítünk, jól kidolgozzuk. Kinyú...
Nyár vége a kertben
... öntözővíz azonban a sárgarépa felrepedését okozhatja.
V A később elvetett csemegeuborka még augusztusban is szedhető. Ha befőzésre szánjuk, 6-8 cm-esen szedjük le. Kovászos vagy ecetes uborkának a 9-15 cm-es termések a legalkalmasabbak.
- Az ősszel érő sütőtökön növényenként 2-3 termést hagyjunk meg, így szép nagyok lesznek. A feleslegeseket akkor távolítsuk ...
Cseresznyebefőtt (ecetes)
HOZZÁVALÓK:

1 kg cseresznye
3 szegfűszeg
3 dl borecet
1 kávéskanál só
1 csokor tárkony
12 szem fekete bors



ELKÉSZÍTÉS

A cseresznyét megmossuk, és lecsöpögtetjük. Jól kimosott, kiforrázott, száraz befőttesüvegekbe töltjük, a tetejükre tesszük a megmosott, leszárított tárkonyt, a szegfűszeget és a borsot. A bor...
Majonézes burgonya
... citromlevet, majd mustárral, cukorral, kis borssal, szükség esetén sóval ízesítjük...
Párizsikrém
Párizsikrém

Hozzávalók:
20 dkg párizsi
5 dkg margarin
1-2 evőkanál kefír
1 teáskanál vöröshagyma
petrezselyemzöld, mustár, ecetes uborka, sonka

A 20 dkg finomra vágott párizsit összedolgozunk 5 dkg
habosra kevert margarinnal, 1-2 evőkanál kefírrel, egy
kávéskanál vör...
Halsaláta
Halsaláta

Hozzávalók: 25 deka fehérhúsú hal (felhasználhatunk fagyasztott tengeri halfilét is), 15 deka főtt burgo-nya, 10 deka ecetes uborka, 2 főtt tojás, 3 deci sűrű tartármártás, fél citrom leve, törött bors, só.
Sós-ecetes vízben halfiléket főzünk. Bőrét, szálkáit letisztítjuk, és apróbb darabokra tördeljük.
A megfőzött burgonyát, a meghámozott ecetes ubor...
Barscs (lengyel céklaleves)
... dinsztelődik, a felvágott húst 2 liter vízbe tesszük főni (adhatunk hozzá egy leveskockát is). A káposztát apróra vágjuk, a burgonyát felkockázzuk, és hozzáadjuk a zöldségekhez, beletesszük az ecetes céklát, felengedjük a főtt hús levével (a hús is benne marad). Babérlevéllel és borssal ízesítjük, majd behabarjuk.

ĺZ-TIPP

Egy kanál tejföl és tej keverékét is ...
Semmilyen
... az időjárás, semmilyen. A barátnőmmel délelőtt boszorkánykodtunk. Ez nem újdonság, egész nyáron ezt csináltuk. Ma paprikát töltöttünk káposztával és raktuk télire savanyúságnak, meg sima ecetes almapaprikát is tettünk. Később keselyűsben szedtem körtét, amit elvittem szintén a barátnőmhöz készülve a holnapra. Ezt befőttnek fogjuk eltenni. Kicsit félek az időjárástól, mert az átáll...
Zöldségekkel töltött borjúdió
Hozzávalók:

1 kg borjúdió, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg ecetes uborka, 10 dkg vöröshagyma, 8 cl étolaj, 3 dl fehérbor, 2 dkg paradicsompüré, só.

Elkészítése:

A borjúcomb egyik részét, az ún. diót, amely alakját tekintve valóban a dióra hasonlít, egy vékony pengéjű késsel három helyen hosszában keresztülszúrjuk. A sárgarépát és...
Ötletparádé
... házi tisztítószerrel - só és étolaj keverékével - ápolhatunk, ezzel dörzsöljük át néha a bútor felületét.

Az edények tisztán tartása
- A lerakódott vízkőtől 10 százalékos ecetes oldattal szabadíthatjuk meg lábasainkat. Tiszta forró vízzel öbIítsük át.
- A megbarnult zománcedényben főzzünk nyers burgonyát, hagyjuk benne egy napig, ezután újra forraljuk fel. Az ...
A szép bőr diétája
... grapefruittal
- Grillezett lazacszelet friss bogyósokkal (málna, eper, áfonya)

Ebéd
- Frissen grillezett tonhal vagy lazac zöldsalátával vagy paradicsommal és olivával, olívaolajos, ecetes dresszinggel; a desszert kantalupdinnye-szelet vagy eper
- Lencseleves zöldséggel; zöldsaláta olívaolajjal, citromlével
- Frissen párolt spenótlevelek párolt csirk...
Hajápolás!
Töredezett hajra:
A leggyakoribb probléma, mely sokunk életét megkeseríti, a töredezett, fénytelen haj. Mit tehetünk ellene? A házilag készített hajpakolások tökéletes megoldást nyújtanak � feltéve, ha rendszeresen alkalmazzuk őket.

Gyógynövényes hajfényesítő kúra:
Hozzávalók: 10g apróra vágott rozmaringlevél, 100ml kókuszolaj, 10g szárított kamillavi...
Bécsi tányérhús
Hozzávalók:

1 kg marhafartő, 1 nagy fej hámozatlan hagyma, 25 dkg répa, 25 dkg zeller, 20 dkg póréhagyma, só, szemes bors, 1 babérlevél, 80 dkg burgonya (faragva), 1 kis üveg ecetes torma, 1 hámozott, kimagozott, reszelt alma.

Elkészítése:

A húst száraz fazékban átpirítjuk, hozzátesszük a hagymát, a hámozott zöldségek héját, a fűszereket, és annyi v...
1 2 3 ...............93 94 .......139 140 .......185 186 187 
Címkék: MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA, csípős kolbászt, szalonnából kakastaréjokat, megtisztított hagymákat, paprikákat hosszúkás, első folyékony, 1948-ban megszületett, savanyú káposzta, eljárás felüdíti, elfakult színeket, mosás által, uborkát vágd, zöldséget frissen, héjában főtt, meghámozott uborkát, reszelt torma, díszítő késsel, többi hozzávalóból, sárgarépa felrepedését, később elvetett, feleslegeseket akkor, cseresznyét megmossuk, tetejükre tesszük, megfőzött burgonyát, meghámozott ecetes, felvágott húst, káposztát apróra, burgonyát felkockázzuk, ecetes céklát, kanál tejföl, barátnőmmel délelőtt, barátnőmhöz készülve, borjúcomb egyik, dióra hasonlít, vékony pengéjű, bútor felületét, edények tisztán, lerakódott vízkőtől, megbarnult zománcedényben, leggyakoribb probléma, házilag készített, húst száraz, hámozott zöldségek, petrezselyemzöld, cseresznyebefőtt, sampontörténelem, befőttesüvegekbe, keresztülszúrjuk, felhasználhatunk, legalkalmasabbak, pirospaprikával, tisztítószerrel, zománcedényben,
© 2013 TVN.HU Kft.